شنبه ,24 تیر 1396  |   : 1356   |     |

مریم میرزاخانی

مریم میرزاخانی، نابغه ریاضی و ملقب به «سدشکن» در سن 40 سالگی در اثر سرطان در بیمارستانی در کالیفرنیا درگذشت.

به گزارش گروه علم و فناوری آنا، مریم میرزاخانی اولین دختری بود که به تیم المپیاد ریاضی ایران راه یافت و همچنین اولین دختری بود که در المپیاد ریاضی ایران طلا گرفت. وی اولین کسی بود که دو سال مدال طلا گرفت و اولین فردی بود که در آزمون المپیاد ریاضی نمره کامل گرفت.

وی در المپیاد ریاضی در دوران دبیرستان متوجه استعداد عجیبش در ریاضیات شد. خودش در این مورد گفته است: «از زمان المپیاد ریاضی -البته وقتی وارد تیم المپیاد ریاضی شدم نمی‌خواستم ریاضی بخوانم- فکر می‌کردم که مهندس شوم ولی بعد با کلاس‌هایی در دانشگاه شریف و برخوردهایی که با بچه‌های سال‌های بالا‌تر از خودمان داشتیم نه تنها من که بقیه بچه‌هایی که هم‌دوره بودیم هم تصمیم گرفتیم ریاضی بخوانیم».

وی در 13 اردیبهشت 1356 در تهران به دنیا آمد. وی پس از دوران طلایی در دبیرستان و دریافت چندین طلای المپیاد ریاضی با موفقیت وارد دانشگاه صنعتی شریف شد. پس از گذرانئن دوره لیسانس، موفق به دریافت بورسیه از دانشگاه هاروارد شد و دکتری خود را نیز در همین دانشگاه خواند.

وی در 31 سالگی در دانشگاه استانفورد به عالی‌ترین جایگاه دانشگاهی که مقام دانشگاهی است، دست یافت. تا به امروز وی نخستین زن و نخستین ایرانی برنده جایزه فیلدز در جهان است.

این استادیار جوان پس از پشت سر گذاشتن دورانی اسرارآمیز در دانشگاه پی‌استون به عنوان یکی از 10 مغز برتر جهان معرفی شد و به او لقب «سدشکن» را دادند.